Home Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Direct antwoord op uw vragen

Wij hebben antwoord gegeven op een aantal belangrijke en veelgestelde vragen.

Heeft u een vraag? Neem dan contact op. Wij helpen u graag.

Wat moet ik doen als ik aangehouden ben?

Geef Ludo Hameleers of Joost Antonides als voorkeursadvocaat op bij de politie. Wij komen direct naar het politiebureau als u bent aangehouden. Bij de politie begint de strafzaak. De politie zal aangeven waar u van verdacht wordt en u de politie zal u gaan verhoren. Voorafgaand en tijdens het verhoor mag u gebruik maken van een advocaat. Maak daar gebruik van! Raadpleeg altijd een advocaat voor het verhoor. Het is zeer belangrijk om direct een goede strategie te bepalen voor de rest van de strafzaak.

 

Gratis advocaat
Bent u aangehouden? Dan heeft u recht op een advocaat zonder dat het u geld kost. De advocaat zal gratis voor het verhoor met u spreken en u helpen tijdens het verhoor.

Ik heb een dagvaarding ontvangen, wat nu?

Maak een afspraak met Ludo Hameleers of Joost Antonides om de dagvaarding te bespreken. U heeft een dagvaarding ontvangen omdat u verdacht wordt van één of meerdere strafbare feiten. Tijdens een gratis adviesgesprek leggen wij u uit wat de dagvaarding voor u kan betekenen. Als u voor de rechter moet verschijnen, dan is het verstandig om goed voorbereid te zijn. Wij zullen de stukken opvragen om u te adviseren over het de strafzaak en samen met u de juiste strategie bepalen.

Ik heb een oproeping voor een OM-zitting ontvangen, wat nu?

Maak een afspraak met Ludo Hameleers of Joost Antonides om de oproeping te bespreken. U heeft een oproeping ontvangen omdat u verdacht wordt van één of meerdere strafbare feiten. De officier van justitie is voornemens een strafbeschikking uit te vaardigen. Tijdens een gratis adviesgesprek leggen wij u uit wat de oproeping voor u kan betekenen. Als u voor de officier van justitie moet verschijnen, dan is het verstandig om goed voorbereid te zijn. Wij zullen de stukken opvragen om u te adviseren over het de strafzaak en samen met u de juiste strategie bepalen.

Ik ben het niet eens met een strafbeschikking, wat nu?

Maak een afspraak met Ludo Hameleers of Joost Antonides om de strafbeschikking te bespreken. Een strafbeschikking is een door het Openbaar Ministerie opgelegde straf. In veel gevallen wordt deze straf opgelegd zonder dat u als verdachte vooraf wordt gehoord of u de kans heeft gehad om u te verdedigen. Tegen een strafbeschikking kunt u binnen veertien (14) dagen – na ontvangst – verzet instellen. In dat geval kan de officier van justitie beslissen om de strafbeschikking in te trekken of voor te leggen aan de rechter. Het is verstandig om door een advocaat te laten onderzoeken of er verzet ingesteld dient te worden. De strafbeschikking kan namelijk nadelige gevolgen hebben, waaronder het niet verkrijgen van Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Er zijn goederen van mij in beslag genomen, wat nu?

Ja, u kunt een verzoek tot teruggave doen bij de officier van justitie en/of een klaagschrift indienen bij de rechtbank. Maak een afspraak met Ludo Hameleers of Joost Antonides om de mogelijkheden te bespreken. De wet biedt, op grond van o.a. 552 Wetboek van Strafvordering, de mogelijkheid om een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank. Indien de rechter het klaagschrift gegrond verklaard, dan zal de officier van justitie het beslag terug moeten geven. Indien het gaat om conservatoir beslag (bijvoorbeeld om vermogen zeker te stellen in verband met een eventuele ontnemingsvordering) kan het Openbaar Ministerie worden gevraagd akkoord te gaan met zekerheidsstelling. Er wordt dan geld betaald om het goed terug te krijgen.

Mijn rijbewijs is ingevorderd, wat nu?

Maak een afspraak met  Joost Antonides om de mogelijkheden te bespreken. Joost Antonides is gespecialiseerd in het verkeersstrafrecht en al jaren actief voor ingevorderd.nl. Heeft u het rijbewijs nodig voor uw werk? Dan is het verstandig om het rijbewijs terug te vragen. U kunt het rijbewijs eerder terug krijgen door een verzoek te doen bij de officier van justitie en/of een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank. Wij helpen u graag om het rijbewijs zo snel mogelijk terug te krijgen.

Heeft u gereden onder invloed? Dan is de kans groot dat u te maken krijgt met het CBR. Laat Joost Antonides u informeren over wat u kunt verwachten.

Werken jullie op basis van pro-deo (toevoeging)?

Ja, wij werken op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand. Termen die bij gesubsidieerde rechtsbijstand horen zijn onder andere ‘pro deo’ en toevoeging. Het betekent dat de overheid een groot deel van de kosten voor rechtsbijstand voor haar rekening neemt. Het andere (geringe) deel betaalt u zelf. Dit noemen we de eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en vermogen van twee jaar geleden. Hoe lager uw inkomen is, hoe minder eigen bijdrage u hoeft te betalen. Meer informatie vindt u op de pagina van de Raad voor Rechtsbijstand.

Meer informatie over gesubsidieerde rechtsbijstand kunt u vinden op deze pagina.

Kunnen jullie mijn zaak overnemen?

Ja, wij kunnen uw zaak overnemen. Het kan zijn dat uw huidige advocaat niet  gespecialiseerd is in het strafrecht of dat u geen goede klik heeft met uw huidige advocaat. In dat geval is het verstandig om te kijken naar een andere advocaat. Het gaat om uw gevoel. U moet zich goed voelen bij uw advocaat. U kunt ten alle tijden zelf beslissen welke advocaat uw strafzaak moet behandelen. Bespreek de mogelijkheden met Ludo Hameleers of Joost Antonides.